Biserica Ortodoxă

și Mormântul Gritta

ENGLISH | GERMAN | ➤ hartă | plimbare ușoară

Bine ai sosit la obiectivul Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului parte a turului Rosia Montana sit UNESCO, în curtea căreia își doarme somnul de veci familia Gritta, emblematică pentru istoria acestei localități miniere. Aici vei afla o mică parte din istoria familiei Gritta, cât și detalii despre construirea și rolul acestei Biserici ...

Biserica Ortodoxă din Roșia Montană se află în imediata vecinătate a sediului exploatării miniere și a intrării în galeria minieră romană vizitabilă din Roșia. Prin plan, structură și materiale de construcție Biserica Ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului se înscrie în seria bisericilor românești de zid din sec. XVIII din această zonă. Din punct de vedere stilistic biserica prezintă, în siluetă și în special în silueta turnul-clopotniță, influențe ale stilului baroc simplificat tipic pentru arhitectura religioasă din Transilvania la sf. sec. XVIII - înc. sec. XIX.

Bibliografia menționează ca dată a construirii bisericii anul 1781, iar drept ctitor pe Mihail Gritta, unul din bogații proprietari de mine din Roșia. 

Construirea Bisericii Ortodoxe din Roșia în 1781 poate fi pusă în legătură cu Edictul de Toleranță al lui Iosif al II-lea, care permitea ortodocșilor ridicarea de biserici de zid și libertăți religioase. 

Dar cine a fost acest Gritta și ce l-a determinat să construiască o biserica în Roșia Montană. Probabil de origine italiană, a venit să lucreze la minele de aur din Roşia Montană, unde a fost proprietar de mine.

Mihail Gritta a trăit între 1762-1837 și a ctitorit biserici şi şcoli în Munţii Apuseni cu aurul descoperit la Roşia Montană. A fost o figură legendară a Munţilor Apuseni pentru donațiile sale, dar și pentru legenda țesută în jurul personalității sale. Legenda spune că a găsit aurul urmând sfatul vâlvei, un duh al minelor, care a apărut sub înfăţişarea unui moş cu barbă albă până-n brâu. „Gritta a pus fitilul, dând foc prafului negru, iar explozia ce a urmat a provocat halucinanta apariţie a unui aur curat, greu şi frumos, cum rar s-a mai văzut într-o baie din Roşia". La întrebarea vålvei ce are de gând să facă cu atâta aur, minerul Mihailä Gritta îi răspunde: „O dragul meu şi al lui Dumnezeu, e mult darul aflat, dar pentru scopul meu este puţin! Să nu crezi însă că spre desfătarea mea râvnesc după bunuri lumeşti, nu dragul meu ortac alta e ce mă frământă pe mine. Văd neamul meu în jugul robiei, văd că românilor le este închisă calea la şcoli, şi unicul scut al limbii şi legii noastre este casa lui Dumnezeu. Toată şcoala românilor e biserica şi numai sub scutul altarului avem pază a ne păstra limba şi datinile strămoşeşti. Acum dar, ortace dragul meu, mă vei pricepe că dorul inimei mele e acela să zidesc biserici. Cât se va ajunge din acest aur, tot îl voi împărţi până la ultimul ban.” 


Se zice ca aurul găsit cântărea în jur 1700 kg. Dintre cele 7 biserici zidite de Gritta, cu certitudine se cunosc 5, la Roşia Montană, Bucium Cerbu, Mogoş în judeţul Alba, Geoagiu Joseni şi Geoagiu Gelmar în judeţul Hunedoara. Despre celelalte 2 biserici nu există date precise. Se presupune că ar fi unele dintre bisericile de la Carpiniş, Vârtrop, Ciuruleasa, judeţul Alba sau Ardeu, comuna Balşa, judeţul Hunedoara. 


Mihăilă Gritta s-a născut din părinţii Ghiorghiuţ şi Fira (Fila), care sunt înmormântaţi în grădina Bisericii Ortodoxe. Mihăilă Gritta cu soția Rafila Gritta au avut doi copii: George Gritta si lustinian Gritta. George Gritta a fost tribun al Revoluţiei de la 1848.

În curtea bisericii, la sud-est de absida altarului se află un grup de cruci din piatră, cu extremitățile treflate, aparținând familiei ctitorului. Dintre acestea deosebit de importante sunt două: una datată 1796 și o alta, având aceeași formă și purtând o lungă inscripție cu caractere chirilice, indescifrabilă la momentul inventarierii. Inscripția de pe această din urmă cruce a fost publicată de ing. Aurel Sântimbrean: „Această S. cruce spre vecinica pomenire cinstitul jupân Gritta George (Ghiorghiuţ) Generalis curator al sfintei biserici neunite din Roşia la a 20 (a) zi a lunii octombrie anul 1841 s-au ridicat". Ghiorghiuţ Gritta a fost probabil tatăl lui Mihail Gritta.

Mormântul lui Mihail Gritta se află în prezent în zona blocurilor din anii 60, la mijlocul laturii nordice a văii Roșiei dintre zona Întreprinderii miniere și Centrul istoric. Crucea a fost restaurată de specialiști de la Muzeul din Alba Iulia, iar Parohia Ortodoxă, împreună cu Primăria Roșia Montană amenajează un monument comemorativ pentru Mihăilă Gritta în curtea Bisericii Ortodoxe.


Vom povesti mai multe despre Mihail Gritta în fața casei acestuia, un alt obiectiv parte din acest tur.


Ai ascultat conținutul dedicat obiectivului Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Roșia Montană.

Turul sitului UNESCO Rosia Montana, un proiect realizat de Asociatia Rosia Montana in Patrimoniul Mondial și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu informații culese de la localnici și surse scrise conform bibliografiei de pe site. Te încurajăm să urmărești harta dedicată de pe site pentru a repera noi obiective. Descoperă povestea locului, istoria ta, patrimoniul tău, la pas alături de noi!

Monumentele funerare ale familiei Gritta din curtea Bisericii Ortodoxe

Foto Aurel Sântimbrean.

George Gritta, fiul lui Mihăil Gritta (fotografii cu acesta nu s-au găsit in arhive).

Mineri cu șaitroc.

Foto Bazil Roman. 

Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului

Următoarele obiective