Ai oportunitatea de a pătrunde pe o porțiune amenajata din vechile galerii romane, vei afla despre metodele de prelucrare a aurului din Antichitate până în... Vezi mai mult aici
Bine ai sosit la obiectivul Muzeul Mineritului parte a turului Rosia Montana sit UNESCO, unde ai oportunitatea de a pătrunde pe o porțiune amenajata din vechile galerii romane, vei afla despre metodele de prelucrare a aurului din Antichitate până în epocă contemporană, precum și despre câteva monumente romane care ne amintesc astăzi despre viața acestora pe meleagurile Roșiei Montane, anticul Alburnus Maior.
Roșia Montană a avut mereu o importanță economică deosebită datorită resurselor minerale. Bogățiile miniere ale Munților Apuseni au fost probabil un factor major în cucerirea și ocuparea Daciei de către Imperiul Roman, între anii 106 și 275 p.Ch. Asocierile frecvente făcute între istoria Imperiului Roman din perioada lui Traian și a urmașilor săi şi aurul dacilor sau cel extras din Dacia, chiar dacă nu sunt încă demonstrate, deschid o direcţie de abordare care se adresează istoriei culturii europene – ieşirea din criză a Imperiului Roman, debutul marilor programe edilitare iniţiate de Traian, dintre care construirea Forului lui Traian, ridicarea Columnei lui Traian și a Basilicii Ulpia sunt poate elementele cele mai importante.
În perioada romană Roșia Montană devine un centru minier important, cu o populație diversă, alcătuită din lucrători și coloniști cu experiență în minerit. O prioritate majoră a fost modernizarea exploatării minelor de aur și argint, înlocuind metodele tradiționale cu tehnologii noi, introduse de specialiști din Imperiu. Lucrările miniere romane includ galeriile și abatajele realizate prin folosirea focului, a amestecului de apă cu oțet, împreună cu tehnici curente, cu dalta și ciocanul.
Munca în mine, în acea perioadă, era extrem de grea, și necesita capacități de lucru foarte mari. Conform tăblițelor cerate descoperite la Roșia Montană, era o mare lipsă de mână de lucru, iar în multe situații femeile sau copiii erau angajați pentru diferite munci, așa cum s-a întâmplat mai tot timpul în zonele miniere din Apuseni. Nuvelele lui Agârbiceanu sunt mărturia cea mai recentă pentru activitatea minieră, la care participau toți membrii unei familii.
Tăblitele cerate de la Roșia Montană au o importanță deosebită, ele sunt documente romane precum acte contabile sau contracte juridice. Acestea au oferit o perspectivă mult mai precisă asupra modului în care viața se desfășura în perioada romană. De asemenea, una dintre tăblite menționează în data de 6 februarie 131 localitatea Alburnus Maior, denumirea romană a Roșiei Montane.
Muzeul Mineritului din incinta Întreprinderii Miniere Roșia Montană este un ansamblu istoric, care poartă în mod consistent urmele trecutului minier al localității. Acesta conține birourile administrației miniere, sala de apel a minerilor, accesul în rețeaua subterană și alte dotări specifice. Începând cu anii 70, prin strădania domnului inginer Aurel Sântimbrean, a început amenajarea muzeuluI propriu-zis, compus din Galeria romană vizitabilă, lapidariumul de piese romane, instalații de prelucrare a minereului utilizate în epocă medievală și modernă (șteampuri tradiționale, „șteamp californian”), instalații miniere contemporane (moară cu bile, bandă transportoare) și spațiul expozițional interior.
Realizarea unui muzeu la Roşia Montană a preocupat diferite cadre de specialitate în special de la Roşia Montană în jurul anului 1970. Lucrările necesare realizării Muzeului Mineritului-Alburnus Maior au fost finalizate în anul 1981, an în care s-au sărbătorit cu fast 1850 de ani de atestare documentară a localităţii Roşia Montană.
Galeria romană vizitabilă din cadrul Muzeului Mineritului din Roșia Montană este singurul tronson accesibil publicului din imensă rețea subterană a Roșiei Montane și reprezintă o oportunitate unică pentru înțelegerea modului de exploatare minier istoric. Mai mult, celelalte componente ale muzeului aduc numeroase informații publicului prin instrumentarul minier utilizat în exploatarea aurului de-a lungul timpul.
Haide la Roșia Montană, vizitează Muzeul Mineritului împreună cu ghizii de aici, este fascinant să parcurgi și să vezi modul în care tehnologia de exploatare a aurului s-a dezvoltat cu fiecare etapă istorică.
Ai ascultat conținutul dedicat obiectivului Muzeul Mineritului din Roșia Montană
Turul sitului UNESCO Rosia Montana, un proiect realizat de Asociatia Rosia Montana in Patrimoniul Mondial și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu informații culese de la localnici și surse scrise conform bibliografiei de pe site. Te încurajăm să urmărești harta dedicată de pe site pentru a repera noi obiective. Descoperă povestea locului, istoria ta, patrimoniul tău, la pas alături de noi!
N-ai zice că am putea avea muzee pline cu atâtea povești în creierii munților, nu-i așa? Și, totuși...Vezi mai mult aici
N-ai zice că am putea avea muzee pline cu atâtea povești în creierii munților, nu-i așa? Și, totuși, iată-te aici, în fața Muzeului Mineritului din Roșia Montană! Hai să-ți spun și eu câteva lucruri despre acest loc până când se va strânge grupul și veți coborî împreună în măruntaiele pământului.
Caută-ți un loc confortabil și închide ochii. Acum imaginează-ți lumea din urmă cu 2000 de ani. Cum ar putea arăta ea? Cum trăiau oare pe-atunci oamenii? Îți voi da câteva indicii: pe vremea aceea oamenii nu aveau electricitate, nu aveau motoare, făceau aproape toate activitățile manual, cartofii nu fuseseră încă aduși din America, deci nu mâncau nici cartofi prăjiți, hârtia fusese descoperită atunci când romanii au ajuns în Dacia, însă departe, în Orient, deci încă nu era folosită în Europa. Oamenii scriau pe vrema aceea folosind tăblițe de lut, de ceară, pe piatră sau pe suluri de pergament făcute din piele de vițel, dar acestea erau destul de scumpe și greu de păstrat în timp.
Aici, sub pământ vei vedea niște galerii impresionante și foarte bine construite de către oameni care aveau mult mai puține mijloace decât noi azi. Spre deosebire de noi, pare însă că aveau mai mult timp. Nu știu dacă este așa, dar ce știu sigur este că îl foloseau în moduri complet diferite față de noi. Ai să vezi galeriile în formă de trapez, urmele dălților în pereți, urmele unei munci destul de grele, iar ceea ce vei vizita este doar o mică parte din întinderea de galerii construite de romani la Roșia, pardon la Alburnus Maior, îți spun imediat ce înseamnă. La ieșirea din galeriile romane, vei vizita și restul muzeului ca să vezi cum s-a schimbat felul în care oamenii au căutat aur de-a lungul timpului, vei vedea tot felul de obiecte folosite în acest scop și fotografii mai vechi sau mai noi, diverse hărți. Sunt curioasă ce-ți va plăcea cel mai mult! Nu uita să-i pui întrebări ghidului despre lucrurile care te interesează!
Înainte să pleci mai departe, vreau să-ți mai spun ceva interesant. În galeriile romane arheologii au descoperit, pe lângă unelte, și multe plăcuțe din ceară. În acest fel, au aflat cum lucrau și trăiau oamenii în acest loc cu atât de mult timp în urmă. Printre aceste plăcuțe, a fost descoperită și una mai specială. Pe ea apare numele pe care romanii i l-au dat Roșiei Montane atunci când au venit să cucereasă țara care se afla aici, țară numită Dacia. În limba latină satul meu se numea Alburnus Maior și, alături de nume, mai este trecută și data de 6 februarie 131. Pentru că este cel mai vechi document despre Roșia Montană, noi ne-am gândit să-i serbăm ziua chiar în această dată. Te aștept în vizită așadar nu doar vara, vino și de ziua noastră, în fiecare an, pe 6 februarie. Iar, dacă ai noroc să ningă, te poți da cu sania pe dealuri chiar de ziua roșienilor.
Acum pregătește-te de vizită. La întoarcere vom merge în centru, să-ți povestesc despre una dintre cele mai interesante clădiri ale comunei. Între timp, ai mare grijă când cobori treptele umede până în galeriile romane. Înainte să ne despărțim, îți dau și o provocare: numără treptele până jos și, la întoarcere, desenează un trapez pe hartă în care scrie numărul lor.
Cum se prelucra aurul acum 2000 de ani, adică în antichitate. Cum se... Vezi aici conținutul adaptat pentru cei cu dizabilități Intelectuale
Interior Galerii Romane
Secvența de pe Columna lui Traian ce surprinde aurul adus de către romani dupa cucerirea Daciei. Foto: Valentin Rus
Miner alegând aurul in șaitroc. Foto: Bazil Roman
Copii mineri scotând minereu cu coșarca in spate. Foto: Bazil Roman