Punct Panoramic Văidoaia

ENGLISH | GERMAN | ➤ hartă | 📖 Conţinut ușor de înţeles | drumeție

Bine ai sosit la obiectivul Punctul Panoramic Văidoaia din Roșia Montană, sperăm că urcușul până aici nu ți-a dat bătăi de cap și ai găsit poteca cu ușurință. Aici ai parte de un binemeritat popas cu o mică expoziție de fotografii vechi și câteva indicii despre principalele obiective pe care le poți vedea de aici, de sus ...

Pe o parte dintre acestea deja le-ai parcurs, le-ai văzut de aproape, poate ai și ascultat scurtele noastre pastile audio informative. Altele te așteaptă să le descoperi - iar panoul de la capătul „tunelului” te va ghida pentru a le identifica ușor. 

Dar vrem să îți spunem pentru început câteva vorbe despre tunel. Despre acest punct de belvedere care a fost ridicat în anul 2022 de către voluntarii Adoptă o Casă. Poate te întrebi de ce are acest tunel forma pe care o are, secțiunea de trapez pe care o vei remarca, cu siguranță și în alte locuri. Ei bine, această secțiune trapezoidală este specifică galeriilor miniere romane și se pare că este unică în lume. Prin astfel de „tuneluri” minerii ieșeau la suprafață, de multe ori în peretele stâncos al munților din jurul tău - cum este și cel din fața ta, Cârnicul, sau cele din tronsonul vizitabil din cadrul Muzeului Mineritului - pe care te încurajăm să îl vezi dacă nu ai făcut-o deja. 

Spre Orizont se poate observa Masivul Vulcan, o formațiune vulcanică și aria protejată de tip mixt paleontologică, peisagistică și botanică, iar mai în depărtare vârful Găina cunoscut pentru festivalul „Târgul de fete" și legenda cu găina care făcea ouă de aur. Între locul unde te afli tu acum aici sus la acest punct de belvedere și vârfurile amintite anterior, se întinde întreg Patrulaterul Aurifer al Munților Apuseni, care cuprind minele din zona Roșia Montană, Bucium, Baia de Arieș, Almaș - Stănija și Brad - Săcărâmb. Acestea au livrat importante cantități de metale prețioase, îndeosebi aur și argint. Zăcăminte au o istorie îndelungată, cu primele lucrări miniere înregistrate încă din epoca pre-romană. De-a lungul timpului, au fost extrase cantități semnificative de aur, inclusiv în perioada romană și în Evul Mediu. Cu toate acestea, în secolul XX, producția de aur din zonă a scăzut datorită epuizării zăcămintelor.

Cu așa priveliște, urmele exploatării din masivul Vaidoaia pe care tocmai l-ai urcat și cele din masivul Cârnic ce se afla în fața ta îți pot transmite truda și amploarea muncii de miner. 

Dacă te uiți cu atenție o să observi mai multe lacuri sau tăuri cum li se spune în zonă. Apa a fost esențială în prelucrarea aurului, întreaga activitate fiind in jurul acesteia. În bazinul minier Roșia Montană - Corna existau peste 100 de lacuri montane, cunoscute sub numele de „ăuri", care au fost folosite pentru prelucrarea minereului aurifer. Multe dintre aceste lacuri sunt încă prezente astăzi și adaugă frumusețea peisajului local. Este vizibil foarte clar de aici pe partea stângă Tăul Brazi și Tăul Anghel, lacuri de acumulare artificiale construite cu scopul de a stoca apa și a permite directionarea acesteia pe pârâurile unde erau instalate șteampurile sau instalațiile de prelucrare a minereului aurifer despre care poți afla mai multe la conținutul audio „Șteampurile și Fierăria” aflate pe drumul spre sat.

Tot de aici, de sus, vei vedea cele 3 biserici din centrul istoric - identificate fiecare în parte pe panoul din capăt. De asemenea poți vedea în fotografii Roșia Montană în zilele de demult. Un peisaj complex care face această zonă atât de importantă, pe lângă peisajul minier și urmele exploatării miniere din antichitate până în perioada modernă, Roșia Montană se evidențiază atât prin patrimoniul minier cât și cultural, la care se adaugă frumusețea sa naturală. Nu ne surprinde faptul că această localitate a fost desemnată sit UNESCO datorită valorii sale universale în patrimoniul cultural minier, evidențiind următoarele aspecte:

Remarcabila rețea minieră subterană romană de la Roșia Montană, cu atributele sale tehnice excepționale și peisajul arheologic de suprafață asociat, este o mărturie excepțională a difuziunii și dezvoltării tehnicii mineritului de metale prețioase din perioada expansiunii Imperiului Roman, în secolele al II-lea și al III-lea d. Hr. Investigațiile arheologice au dezvăluit aspecte importante care contribuie la istoria universală a mineritului. Un astfel de sistem vast de galerii, perfect trapezoidale în secțiune, puțuri cu scări elicoidale, galerii de comunicație în pantă, cu scări cioplite în stâncă și zone de extracție verticală suprapuse unele peste celelalte, cu plafonul cioplit în trepte, sunt necunoscute oriunde altundeva într-o epocă atât de timpurie.

Târgul minier tradițional este un exemplu reprezentativ pentru exploatarea resurselor minerale în perioada preindustrială și în tranziția către epoca industrială. Roșia Montană reflectă trecerea de la o formă rurală la una urbană, păstrându-și caracterul de sat minier tradițional.

Peisajul minier de pe Valea Roșiei și Valea Cornei: Acesta este reprezentativ pentru perioada preindustrială, evidențiind lacurile artificiale, munții dezgoliți și gurile de mină de coastă.

Tăblițele cerate de la Alburnus Maior au fost o sursă importantă pentru redescoperirea Dreptului Roman și au avut un impact major asupra legislației din diverse țări ale lumii, influențând chiar Codul Civil German și apoi codurile civile din întreaga lume. 

Aceste câteva aspecte subliniază valoarea unică și universală a patrimoniului cultural minier de la Roșia Montană, contribuind la înțelegerea și aprecierea istoriei. Prin valorificarea acestor caracteristici, Roșia Montană devine un peisaj unic în lume, de o valoare deosebită care merită să fie protejat și valorificat corespunzător.

Ai ascultat conținutul dedicat obiectivului Punctul Panoramic Văidoaia din Roșia Montană.

Turul sitului UNESCO Rosia Montana, un proiect realizat de Asociatia Rosia Montana in Patrimoniul Mondial și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu informații culese de la localnici și surse scrise conform bibliografiei de pe site. Te încurajăm să urmărești harta dedicată de pe site pentru a repera noi obiective. Descoperă povestea locului, istoria ta, patrimoniul tău, la pas alături de noi!

Punct Panoramic Văidoaia

Masivul Văidoaia 

Gravură cu șteampuri de sfărâmat minereu aurifer.

 Roșia Montană 1898, Theodor Dörre

Masivul Cârnic in fundal

Foto Veress Ferenc 1868

Următoarele obiective