Bine ai sosit la obiectivul Nucleul Unitarian parte a turului Rosia Montana sit UNESCO. O grupare de clădiri reprezentative pentru comunitate - Casa Parohială Unitariană (nr. 391), Fosta Școala Maghiară (nr. 392), Casa Cantorului Unitarian (nr. 390, actuala cârciumă), Casa Clopotarului (nr 533), precum și Biserica Unitariană și cimitirul de pe deal - fac parte dintr-un nucleu confesional distinct al localității...
Te afli în față la Casa Parohială Unitariană. Reconstruită în 1933, Casa Parohială Unitariană a înlocuit o structură mai veche, probabil ridicată înainte de sfârșitul secolului al XVIII-lea și menționată în documente din jumătatea secolului al XIX-lea, când a fost realizat primul plan al așezării. Noua casă a integrat parțial nivelul inferior al vechii case, inclusiv pivnița din spate, cu ziduri groase și acoperiș boltit.
Această casă este reprezentativă pentru un tip de construcție întâlnit frecvent în Roșia Montană la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, până în anii '40. Stilul arhitectural al clădirii se caracterizează prin simplitate și rigurozitatea (moderată) a compoziției, atât în ceea ce privește fațada, cu ferestre rectangulare aliniate și o ornamentație arhitecturală minimă, cât și acoperișul simplu, cu două ape și un fronton spre stradă, încadrat de elemente din lemn sculptat. Fațada orientată spre stradă prezintă o organizare urbană, în timp ce partea din spate păstrează o structură tradițională, cu o prispa care asigură accesul la încăperile aliniate.
De la începutul anilor ’90 casa nu a mai fost locuită decât sporadic, iar lucrări de întreţinere şi de reparaţii s-au desfăşurat doar în zona faţadei îndreptate spre stradă şi în prima sală de la parter, care a mai funcţionat ca prăvălie, atelier şi chiar ca sală de fitness improvizată, după care a fost abandonată. Cele mai grave daune au fost cauzate de deteriorarea acoperişului şi expunerea îndelungată a elementelor constructive la umiditate. Astfel zidăria faţadei s-a fracturat şi s-a desprins cu totul în zona colţului din amonte, ameninţând cu prăbuşirea, iar pereţii şi planşeele din lemn prezentau numeroase zone de deteriorare gravă.
Din fericire pentru clădirea pe care o aveți în față, în anul 2007 au început lucrările de recuperare a casei. Este anul în care Asociația ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie inițiază la Roșia Montană acțiuni de documentare și intervenție dedicate sitului istoric, iar această clădire este printre primele care au făcut obiectul inițiativelor ARA. A devenit în timp sediul programului Adoptă o Casă și al școlilor de vară anuale care au adus în Roșia Montană peste o 1500 de studenți, de voluntari, specialiști și oameni dornici să se implice în restaurarea patrimoniului sitului istoric. Dacă cumva asculți aceste cuvinte pe timpul verii, cel mai probabil curtea este plină de oameni. Nu fii sfios, fă un pas în curte și alătură-te lor! Echipa de arhitecți este mereu bucuroasă de oaspeți și dornică să-ți dea mai multe detalii despre casă dar și despre programul Adoptă o Casă.
Casa Parohială Unitariană este amplasată într-un front stradal dens, care continuă către zona tăurilor, păstrând caracterul urban al Pieței Centrale din apropiere. În fața casei parohiale vei găsi o minunată clădire cu o amplă decorație de fațadă și un gang cu poartă de lemn poziționat central. Este fosta Școală Maghiară, una din primele școli din sat de care se leagă multe dintre amintirile bătrânilor satului. Și ea, ca și Casa Parohială Unitariană, este monument istoric și merită o soartă mai bună, pe măsura trecutului ei dar și a aspectului său pe cât de inedit pentru o zonă rurală, pe atât de fascinant și impozant.
Pe aleea pietruită care se conturează pe partea dreaptă a drumului, ajungi în doar câteva secunde la Biserica Unitariană. Amplasată pe culmea unui mic deal, edificiul domină ansamblul Pieţei centrale şi radiază asupra organizării spaţiale a întregii zone, afirmându-se ca element de valoare al structurii urbane. Împreună cu monumentele grupate în jurul său, aparţinând comunităţii unitariene, ilustrează o particularitate remarcabilă a structurii urbane a aşezării: organizarea în nuclee confesionale.
Aici, trebuie să începem mica noastră incursiune prin a-ți spune că o primă biserică unitariană, din lemn, a fost ridicată tocmai la 1568, urmată de un edificiu de zid incendiat la 1784 şi înlocuit de clădirea existentă şi astăzi, ridicată la 1796.
Arhitectura bisericii este impunătoare prin volumetria simplă, tăiată în suprafeţe întinse lipsite de orice decoraţie şi articulată într-o compoziţie echilibrată, dominată de verticala turnului. Şarpanta barocă a acestuia, în două registre, alături de cea a porticului de acces de pe latura nord-estică, dau nota caracteristică monumentului.
Pe faţada de acces a turnului sunt montate două plăci epigrafe care atestă vechimea monumentului: prima este o inscripţie în limba maghiară instalată cu prilejul renovării bisericii, în 1958: în traducere, aceasta spune [Această biserică a fost construită întru Dumnezeu Unul în 1796, renovată în 1958]; a doua consemnează doar data construirii clădirii actuale: 1796.
Monumentalitatea sobră a spaţiului interior este temperată de elementele de mobilier istoric, dintre care remarcabile sunt amvonul şi orga (instalată la 1862).
Ai ascultat conținutul dedicat obiectivului Nucleul Unitarian din Roșia Montană.
Turul sitului UNESCO Rosia Montana, un proiect realizat de Asociatia Rosia Montana in Patrimoniul Mondial și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu informații culese de la localnici și surse scrise conform bibliografiei de pe site. Te încurajăm să urmărești harta dedicată de pe site pentru a repera noi obiective. Descoperă povestea locului, istoria ta, patrimoniul tău, la pas alături de noi!
Strada Siciliană intruziune in timp
Fotografie de la începutul secolului trecut din Arhivele Bisericii Unitariene Maghiare din Cluj.
Turnul Bisericii Unitariene
Foto Adrian PetriTurnul Bisericii Unitariene
Foto Adrian Petri