Nucleul Romano Catolic

ENGLISH | GERMAN | ➤ hartă | plimbare ușoară

Bine ai sosit la obiectivul Nucleul Romano Catolic, parte a turului Rosia Montana sit UNESCO, acesta cuprinde Fosta Școală Confesională Romano-Catolică (denumită local „Casa Albă”), Biserica Romano-Catolica, capela („Capolna”) și Cimitirul Romano-Catolic...

Să le luăm pe rând, prima clădire întâlnită la intrarea pe aleea bisericii pe stânga este fosta Școală Confesională Romano-Catolică (denumită local „Casa Albă”), care face parte din nucleul istoric confesional Romano-Catolic, așa cum este și nucleul confesional Unitarian, situat similar, în imediata apropiere a Pieței istorice centrale (parte a Târgului Minier istoric). Amplasarea construcției pe o terasă ferm încadrată de tradiționalii „maurii”- acele ziduri de piatră seacă, adică fără mortar, de la Roșia Montană, contribuie semnificativ la sublinierea arhitecturii sale particulare, motiv pentru care devine de înțeles denumirea utilizată de localnici – „Casa Albă”. Clădirea fostei Școli Confesionale Romano-Catolice din Roșia Montană, construită cel mai probabil la finalul secolului al XIX-lea, este caracterizată de simplitatea planului,  de o expresie arhitecturală elegantă, inspirată din stilul neoclasic, asemănător cu cel al Bisericii Romano-Catolice. Detaliile precum cornișa proeminentă, soclul bine reliefat și aranjamentul ordonat al ferestrelor evidențiază influențele arhitecturii clasice. Aceste elemente conferă clădirii un aspect de rafinament cultural, în timp ce utilizarea acoperișului de șindrilă, specific pentru zona Roșiei Montane, păstrează legătura cu tradiția locală.

Conform tradiţiei locale, casa era destinată școlii şi locuinței învățătorului Parohiei Romano-Catolice. Dată fiind funcțiunea sa istorică, aceea de școală confesională, clădirea este încă vie în memoria a generații întregi de localnici. Trebuie menționat că în Roșia Montană, foarte diversă din punct de vedere confesional, cea mai mare comunitate religioasă este și în prezent cea catolică. Dintre cele 3 biserici amplasate în vechiul târg al satului, Biserica Romano-Catolică este cea mai activă și are în continuare o comunitate de enoriași practicanți numeroasă. 

Mai sus de Casa Albă, urmând alea printre mormintele vechi aflăm Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau. Hramul acesteia este dat de către împăratul Ungariei canonizat, Ladislau I al Ungariei 1077-1095, al cărui mormânt se află în catedrala din Oradea.

Amplasată în partea de sus a localităţii, pe culmea unui deal, actuala clădire a Bisericii Romano-Catolice este cea mai recentă dintre bisericile istorice de la Roşia Montană, construită la 1860 pe locul unei prime biserici din piatră ridicată la 1783 şi distrusă în timpul Revoluţiei de la 1848. Aceasta a mai suferit o incendiere și în timpul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan din 1784.

Proiectată pe fundalul stâncos al Masivului Cârnic şi înconjurat de crângul de brazi, biserica domină zona centrală a aşezării. Împreună cu clădirile principale ale parohiei grupate în vecinătate, biserica ilustrează, la fel cum se întâmplă şi în cazul Nucelului Unitarian, o caracteristică semnificativă a părţii centrale a localităţii: organizarea în nuclee confesionale.

Arhitectura bisericii este de expresie neoclasică, transmisă prin simetria compoziţiei, prin repertoriul de forme – goluri încheiate în arc în plin cintru, fronton şi timpane triunghiulare – şi prin detaliul decoraţiei – modenaturile specifice, ancadramentele şi cornişele profilate.

Spaţiul interior remarcabil, divizat în trei travee inegale, este acoperit cu bolţi a vela care păstrează încă decoraţia pictată originară şi cuprinde o serie impresionantă de amenajări şi elemente de mobilier arhitectural de secol XIX – altarul principal, altare secundare, amvon, orgă, strane.

Masa altarului este susţinută de două coloane cu capitel corintizant, retezate şi aşezate pe capitel – provenite probabil de la biserica anterioară. De o parte şi de alta a mesei sunt aşezate alte două piese sculpturale recuperate, în formă de con de pin funerar aşezate pe baze prismatice. Zona sanctuarului este delimitată faţă de navă printr-un parapet din piatră sculptat. În interior poți găsi și sculptura Sfintei Varvara care este considerată în zonă ca fiind protectoarea minerilor.

Mecanismul orologiului din turn este produs la 1885 de Fabrica de ceasuri de turn a Curţii Regale din Bavaria, Johann Mannhardt (Königlich Bayerische Hof-Thurmuhren-Fabrik Johann Mannhardt) din München, din atelierele căreia au ieşit şi ceasul din turnul Bisericii Negre din Braşov, la 1858 sau cel din turnul principal al Castelului Peleş, la 1907.

În fața bisericii avem statuia Sfantului Ioan Nepomuk o figură canonică populară în timpul perioadei habsburgice. În acele timpuri minerul nu era ocolit de necazurile neprevăzute precum explozii, asfixiere, căderi în mină, prin urmare vom întâlni mai mulți protectori ai minerilor, precum Sfantului Ioan Nepomuk sau Sfânta Barbara. În acest context, minerii erau dedicați rugăciunii și nu intrau în mine fără sa se roage și fără să ceara protecție înainte. Aceasta statuie a fost donata Parohiei Romano-Catolice de către unul dintre localnici.

Mica capelă din Cimitirul Romano-Catolic - situată chiar în fața bisericii este o construcție specială prin modul de amplasare deasupra unei cripte boltite și prin funcțiunea sa particulară, fiind utilizată în trecut ca spațiu pentru desfășurarea activităților școlii confesionale. Arhitectura sa de factură neoclasică, o plasează în aceeași atmosferă arhitecturală a ansamblului, marcată puternic de construcția amplă a Bisericii Romano-Catolice din apropiere. Capela este o componentă importantă a nucleului confesional Romano-Catolic, compus și în prezent din biserică (nr. 549), casa parohială (nr. 317), fosta școală confesională (nr. 320) și amplul cimitir.

Mărturia vieților de miner poate fi urmărită prin prisma pietrelor funerare care păstrează amintirea acestor familii care au contribuit la bogata viață din Roșia Montană. Monumente funerare cu decor deosebit, majoritatea cu nume sau inscripții în limba maghiară dar și cu emblema minerilor la căpătâi. Atenție și la urmele de pietre funerare, cioturi și cruci tocite de vreme care marchează o viață a unui miner a cărui istorie s-a pierdut în timp fără să-i mai știe urma nici unul de-a lui.

Ai ascultat conținutul dedicat obiectivului Nucleul Romano Catolic din Rosia Montana

Turul sitului UNESCO Rosia Montana, un proiect realizat de Asociatia Rosia Montana in Patrimoniul Mondial și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu informații culese de la localnici și surse scrise conform bibliografiei de pe site. Te încurajăm să urmărești harta dedicată de pe site pentru a repera noi obiective. Descoperă povestea locului, istoria ta, patrimoniul tău, la pas alături de noi!

Orga Bisericii Romano Catolice

Foto Adrian Petri

Altarul Bisericii Romano Catolice

Foto Adrian Petri

Biserica Romano Catolica în fundal dinspre drumul carierei Cetate

Biserica Romano Catolica în fundal la inceput de secol XX

Următoarele obiective