Casa Gritta

ENGLISH | GERMAN | ➤ hartă | plimbare ușoară

Bine ai sosit la obiectivul Casa Gritta din Rosia Montana, aceasta casa a fost locuința lui Mihail Gritta, detinator de mine in Rosia Montana și ctitor de biserici, inclusiv al Biserici Ortodoxe din localitate. Casa Grita este orientată spre masivul Cârnic, străbătut de sute de galerii și lucrări miniere din toate timpurile ...

Bine ai sosit la obiectivul Casa Gritta din Rosia Montana, aceasta casa a fost locuința lui Mihail Gritta, detinator de mine in Rosia Montana și ctitor de biserici, inclusiv al Biserici Ortodoxe din localitate.


Casa Grita este orientată spre masivul Cârnic, străbătut de sute de galerii și lucrări miniere din toate timpurile. Mergând pe drum în sus vei ajunge în centrul istoric al localității, unde se găsesc clădiri de patrimoniu și monumente de cult deosebite, iar înspre vale se pot zări clădirea Maternitatii si Clubul Minerului, prezentate în cadrul acestui tur.


Un miner din Roşia Montană care a trăit în urmă cu mai bine de 200 de ani a devenit o figură legendară a Munţilor Apuseni. Ați ghicit, e vorba despre Mihăilă Gritta, despre care am amintit și în povestea Bisericii Ortodoxe de mai jos, din vale. Proprietar de mine de aur, a folosit banii câştigaţi din minerit la construirea unor biserici şi şcoli în Munții Apuseni.

Ne aflăm așadar în fața Casei Gritta, despre care deși avem puține informații, însă despre familia care și-a legat numele de ctitorirea bisericilor și a școlilor amintite, dl inginer miner Valentin Rus din Roşia Montană spune într-un interviu: 

"După 1600, aici, la Roşia, era un adevărat «El Dorado»! Se venea din întreaga Europă! Casa imperială de la Viena încuraja exploatările, căci avea cotă parte, şi dădea facilităţi pentru extracţia aurului. Mulţi îşi încercau norocul. Aşa cum unii au mers în America, în Lumea Nouă, alţii au venit la noi, la Roşia. Era o lume foarte pestriţă aici"

Despre familia Gritta se presu­pune că ar fi venit din Italia. ”Mihăilă a moştenit afacerea de familie şi a continuat-o. A avut un punct de plecare, dar a fost şi foarte serios, pentru că ispita era mare. Cu aur puteai să faci multe atunci, şi bine, şi rău, să investeşti mai departe, să faci acte de caritate ca Mihăilă sau să te distrezi pe la restaurantele din Abrud. Mulţi lucrau în mină o lună, două, şase, apoi se trezeau peste noapte cu aur la ei. Erau destui care cădeau în ispita asta şi munceau luni întregi ca să fie regi pentru câteva zile şi să arunce cu banii prin «Casină». Dar niciunul n-a găsit atâta aur ca Gritta”, mai susţine inginerul Valentin Rus.

Tot din cartea Dl Valentin Rus “Micii producători de aur de la Rosia Montana”: aflăm întreaga legenda a găsirii aurului de către Gritta, după cum urmează:

“Legenda spune că Mihăilă Gritta era unul din minerii acelor vremuri, ai anı lor 1800, concesionari de perimetre miniere, aşa zışıı proprietari de mine, dar care de fapt erau doar proprietarii unor drepturi de exploatare a unor perimetre aurifere, mai mari sau mai mici în funcție de posibilitățile financiare şi care își duceau existenţa împreună cu familia din aurul găsit în mină şi scos la suprafață cu multă trudă. Aveau perioade mai bune și perioade mai slabe, după cum dádeau de aur.

O dată, mergând îngândurat, cu lampa în mână, pe o galerie întunecată în adâncul muntelui Cetate, lui Mihăilă Gritta i s-a părut că vede o lumină puternică şi apoi toţi pereții de piatră ai galeriei au început să vibreze uşor, ca la un cutremur, din fisurile rocii desprinzându-se bucăți mici de pretrış şi toată galeria umplându-se uşor cu o ceaţă albicioasă iar în fața lui a apărut un bărbat, cu păr alb lung îmbrăcat în haine de miner şi cu o lampă în mână. Mihăilă Gritta a rămas locului, împietrit de spaimă și de uimire. Auzise de la alți mineri multe poveşti cu valve, de toate felurile, ştia de existenţa acestora dar lui nu i se întâmplase până acum niciodată nimic de felul acesta şı era paralizat de teamă. Nu ştia dacă e o Välvă bună sau o Vâlvă rea, dacă a venit să îl ajute sau să îi facă râu

Bărbatul din fața sa i-a zis cu glas puternic „Noroc Bun, Gritta, eu te ştiu pe tine de foarte mult timp, ştiu că eşti un miner priceput şi mai știu că nu ai găsit niciodată mult aur, doar cât să-ți întreții familia. Am venit să te duc la un loc bogat in aur. Săracul Gritta era speriat de nu putea scoate niciun cuvânt. Atunci Vâlva bảii, căcı asta era bärbatul din fața lui, a vorbit din nou.. Ma auzi, Gitta? Te voi duce la un loc foarte bogat în aur, dar vreau să-mi spui ce vei face cu acest aur dacă îl vei scoate din mină" Gritta şi-a făcut curaj şi i-a spus Vålvei că va construi cu aurul şapte biserici pentru oamenii din Munții Apuseni să aibă aceștia unde så se închine la Dumnezeu şi şapte școli pentru a putea învăța copii carte și să scape de munca grea pe care o începeau de la 9 sau 10 ani în mină la transportat minereu cu coşurile.


Bine Gritta, îmi place răspunsul tău. Vino cu mine să te duc la un loc bogat în aur. Aşa i-a zis Välva băii şi a plecat pe galeri întunecate și întortocheate de mult timp părăsite şi neumblate Cu toată teama din suflet şi fără să se oprească Gritta îl urma pe bărbatul din fața sa ca atras de un magnet căruia nu i se putea opune. Mintea lui era plină de gânduri că Välva îl va pierde prin aceste galerii necunoscute de el, îl va abandona acolo şi nu va mai ştı ieşi din mină, că acesta îi va fi sfârşitul. După un timp Välva s-a oprit și i-a arătat un un loc unde să sparga piatra. Mihăilă Gritta a făcut găuri cu sfredelul şi ciocanul, a încărcat găurile cu pulbere neagră, a dat foc încărcături, a provocat explozia şi s-a retras să se rısıpească fumul După un timp când fumul de la explozie s-a rısıpıt dispăruse şı bărbatul care îl condusese în acel loc. Dar, în urma exploziei se deschisese un loc plin de filoane aurifere pe care aurul nativ era în cantităţi impresionante,Gritta a început să adune minereul aurifer, cât a putut lua odată şi a plecat spre ieşirea din mină cu teama că deşi are atâta aur nu va şti pe unde să iasă cu el la suprafaţă. Dar a mers din galerie în galerie, fără să se rătăcească de parcă ar fi ştiut acel traseu dintotdeauna.


Gritta a scos aurul la suprafață şi a început să-şi îndeplinească promisiunea făcută Valvei, construirea celor 7 biserici şi 7 şcoli. Când i se termina aurul se întorcea în subteran, mergea pe galerii numai de el ştiute, extrăgea minereu aurifer din munte, se întorcea la suprafaţă şi continua construcțiile și asta până a finalizat totul aşa cum promisese.

Atunci a fost singura dată când s-a întâlnit cu Vâlva, a mai intrat de-a lungul vieții de multe ori în mină ca să scoată aur, dar nu a mai văzut niciodată Vâlva băii, a avut toată viața tot ce și-a dorit, s-a ținut de promisiunea făcută Valvei şi nu a avut necazuri”


Familia Gritta a avut urmași de seama iar casa încă se pastrează, la fel și 5 din cele 7 biserici construite: la Roşia Montană, Bucium Cerbu, Mogoş în judeţul Alba, Geoagiu Joseni şi Geoagiu Gelmar în judeţul Hunedoara, celelalte 2 biserici nu au informații precise în arhive,se speculează doar care ar fi.

Membrii familiei Gritta își dorm somnul de veci în curtea Bisericii Ortodoxe pe care va invitam sa o vizitati.

Familia Gritta din Roşia Montană a fost una numeroasă. O figură proeminentă a fost George, fiul lui Mihăilă Gritta, proprietar de mine şi participant activ la Revoluţia română de la 1848-1849. Cuvinte de laudă la adresa sa avea chiar Avram Iancu, în 1851 îl ridică la rang de Tribun în Rosia.

Interesante şi deosebit de preţioase sunt şi mărturiile unor călători străini care au vizat Roşia Montană. Mulţi au rămas încântaţi de casele familiei Gritta - cum este cea pe care o aveți în față. Spre exemplu, călătorul austriac Krichel, vizitează Munţii Apuseni între anii 1827-1829. Vorbeşte cu admiraţie despre casele „ca nişte palate”, ale unor români din Roşia Montană. „Prima casă frumoasă, construită într-un stil ales, era a lui Gritta Gheorghiuţ, proprietar de mine din Roşia Montană, cel mai bogat român din regiune”. „Nici un principe nu s-ar ruşina să locuiască în aceste camere“, spunea călătorul austriac.

La fel de interesantă este preocuparea familiei Gritta pentru artefactele antice. O gravură din anul 1892 prezintă în jurul casei un veritabil lapidarium de piese de arhitectură și sculptură funerară romană. Vestitul istoric german Theodor Mommsen, care ajunge în zona Alburnus Maior în 1857 pentru documentarea vestitelor tăblițe cerate, descrie un monument epigrafic zidit în fațada Casei Gritta. Acest obicei de expunere a artefactelor romane se întâlnea în mult mai multe cazuri la case din Roșia Montană. Asupra acestui aspect vom reveni la alte obiective din cadrul turului nostru.

Ai ascultat conținutul dedicat obiectivului Casa Gritta din Roșia Montană

Turul sitului UNESCO Rosia Montana, un proiect realizat de Asociatia Rosia Montana in Patrimoniul Mondial și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu informații culese de la localnici și surse scrise conform bibliografiei de pe site. Te încurajăm să urmărești harta dedicată de pe site pentru a repera noi obiective. Descoperă povestea locului, istoria ta, patrimoniul tău, la pas alături de noi!

Miner pregătind locul pentru pușcat

Foto Bazil Roman

Miner pe scară cu lămpaș

Foto Bazil Roman 

George Gritta, fiul lui Mihăil Gritta si Casa Gritta

Crucea lui Mihăil Gritta

Următoarele obiective